Horehronie, Gemer, Podpoľanie

Sedlo Prašivá (z Hriňovej)

Sedlo Prašivá sa nachádza vo Veporských vrchoch, stúpanie zo západnej strany sa začína v Hriňovej.

vzdialenosť (km)prevýšenie (m)priemerné stúpanie (%)prevažujúci sklonvýška (m.n.m.)indexkategória
12,85204%6% - 2563m96742,062
7% - 2023m
4% - 1555m
5% - 1325m
2% - 946m

Na Slovensku máme množstvo cyklistických stúpaní, no v drvivej väčšine sú pomerne krátke. Zábava sa zvyčajne končí už po 3-4 kilometroch 🙂 Preto je vždy zážitok jazdiť na strednom Slovensku. Tam sa to doslova hemží "nadpriemernými" kopcami. Stúpania vo Vysokých Tatrách a Nízkych Tatrách sú už klasikou, podobne aj v Poľane. No viete tu nájsť aj viacero ďalších kopcov, ktoré by v iných častiach Slovenska vynikali, no tu sú pre vysokú konkurenciu menej známe. Jedným z takýchto skrytých pokladov je určite aj sedlo Prašivá.

Ako vidieť už aj z profilu, stúpanie sa skladá z dvoch častí, rozdelených trojkilometrovým miernym zjazdom. Úvodný úsek, z Hriňovej až za obec Detvianska Huta, tvorí 7 kilometrový kopec, na ktorom nastúpate cca 380 výškových metrov (priemerný sklon 5,5%). Potom si môžete v spomínanom tranzitnom úseku vydýchnuť. A vo finále, od obce Látky až na vrchol sedla Prašivá, sú to ďalšie cca 3 kilometre stúpania, kde vás čaká zhruba 140 výškových metrov (priemerný sklon takisto 5,5%). Aj z tohto dôvodu priemerné parametre kopca 12,6km@4% trochu skresľujú realitu, dlhé kilometre tu pôjdete v sklone 5-7%. Náročnosť kopca mi pripadala ťažšia, ako sa zdá z tých celkových čísel. Ale možno to bolo dané tým, že sme sem zamierili rovno z Poľany 🙂 Každopádne zážitok skvelý, miestami som si pripadal ako niekde v Alpách. Cesta je pomerne kvalitná a kulisy vám tu s výnimkou dvoch obcí tvorí hustý les. A bonus na záver... z vrchu sedla Prašivá vás čaká fantastický, 17 kilometrový zjazd až do Kokavy nad Rimavicou 😉

Strava segment: https://www.strava.com/segments/23900976

Diskusia:

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.