Koppenberg

Koppenberg sa nachádza v Belgicku, v blízkosti mesta Oudenaarde. 

 

vzdialenosť (km)prevýšenie (m)priemerné stúpanie (%)prevažujúci sklonvýška (m.n.m.)indexkategória
0,56212,413% - 78m 7432,993
11% - 76m
18% - 53m
12% - 43m
10% - 31m
17% - 31m

Z hore uvedených čísel vyplýva jedno jediné. Ak by mal mať každý z desiatok flámskych kopcov nejaký prívlastok, tak Koppenberg bude jednoducho najťažší. Jeho prevažná časť stúpa medzi 11-18 percentami, s maximálnym sklonom 22%. Navyše, kocky na ňom sú v oveľa horšom stave než na ostatných kopcoch. A práve v najprudšej pasáži sa cesta zužuje do akejsi rokliny, takže nemáte možnosť z kociek vybočiť a hľadať útočisko na hline alebo tráve. Preto nie je nič nezvyčajné vidieť aj cyklistov z profi pelotónu ísť na Koppenbergu krokom (veľkú časť z nich doslova).

 

05 Koppenberg a

 

Hlavným rivalom Koppenbergu v pomyselnom boji o najťažší kopec Flámska by mohol byť Paterberg. Ďalší legendárny kopec, vzdialený od neho necelých 6km. Koppenberg je však voči nemu dlhší o 200 metrov. Na slovenské pomery nič zásadné. Pri týchto extrémnych sklonoch ide o obrovský rozdiel. Na Koppenbergu to práve preto nemôžete napáliť hneď odspodu z plných. Profíkom to trvá vyjsť 2 minúty, nám bežným smrteľníkom aspoň 3. A taký dlhý šprint jednoducho nedáte. Najviac síl si treba nechať na strednú, sýto červenú pasáž:

 

20 Koppenberg

 

Pokiaľ prejdete túto "roklinu", máte vyhraté. Nejde však len o silu. Stačí chvíľková strata koncentrácie, pošmyknutie kolesa na kocke, a môžete ísť odznova. V takomto sklone na bicykel už nenasadnete. Faktom je, že prejsť si Koppenberg a zopár podobných stúpaní v rámci krátkej pohodovej jazdy, je vcelku príjemný zážitok. Ale absolvovať týchto stúpaní viac v rámci náročnej etapy, na to treba výbornú fyzickú i psychickú prípravu.

 

 

Strava segment: https://www.strava.com/segments/11757524

 

Cez toto stúpanie vedie trasa: Mini Flanders

Diskusia:

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.